返回列表 發帖

【家訪】SONIC FRONTIERS FANS

記憶中認識Anthony大約在八年前,當時是交收四支Telefunken EL34 Quad Set的,言談間得知是買回澳洲(當時他工作之地方)給其SONIC FRONTIERS SFC-1合併機使用,後來他回流香港工作,在「SONIC FRONTIERS同好會」重敍,更成為三五知己經常暢叙的一班朋友,在六月到訪其家居時他仍是全套西裝組合:
CD PLAYER – SFCD 1
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註 冊

評分人數

• Derek109

• 關雲長

• ufmtin

• ageas2011

• 貓哥

• Garrard

PREAMPLIFIER – LINE 2

POWER AMPLIFIER – POWER 2

SPEAKERS – FOUCS AUDIO FS788

當時他對我說覺得整套組合之聲音雖然音色上能得到滿足,但相對地音場欠缺開揚及動態不足,問有否解決方法,我唯有用我有限嘅知識告訴他SFCD 1粒UltraAnalog 20Bit DAC很落伍了,加上機齡有番咁上下,所以不能滿足佢嘅要求,於是我便將我套CD系統搬到家中試聽,雖然聲音達到滿意效果,但他又不想玩分體,後來便購入了Accustic Arts CD PLAYER 1

評分人數

正當以為一切已解決嘅時候,上星期又收到求救電話,佢話音場開揚咗,動態好咗,但音色韻味相對弱咗,以我經驗都係朱古力同牛奶嘅平衡問題,於是星期六又再家訪,今次我只是帶了一條Sommer 4mm電源線

評分人數

因我估計這條線可以彌補他所需要的東西,試聽了一堆他常聽的CD後,我便拿走了他原本條電源線再補一千幾佰俾佢,當然我賺到餐飯吃啦,在這裡再次多謝呢位老友比我家訪和發帖,最後我想講好羨慕佢窗口個大海景,於是用攝錄機拍了下來,Anthony你應該唔介意我擺上網架!!!

呢編似聚舊多過似家訪嘅報告希望大家唔介意和俾多啲支持…

評分人數

• Derek109

• Oman

當然唔介意,多謝Gary兄多年來見義勇為,尋晚我聽Itzhak Perlman只CD,雖然是舊錄音,但仍然聽出耳油。

評分人數

• skynineboy

当然唔介意,多谢Gary兄多年来见义勇为,寻晚我听        Itzhak Perl ...
anthonys 發表於 2011-9-5 09:35

點解咁多簡體字,番得大陸做野多?
希望暫時唔使再求救,條線煲好我再上來聽,記住準備紅酒

好詳盡!好專業!多多益善!
體諒別人是美德,原諒自己是損德;
這是最好的年代,  這是最差的年代。